22 Eylül 2015 Salı

KÜRT SORUNU ÜZERİNE..BELGİN AKSOY..

KÜRT SORUNU ÜZERİNE..BELGİN AKSOY...
Buradan eklemek istediğim son şeye gelirsek. Neden devlet kurmamış olmak? 
Tarihte Yunan kültürüne bakacak olursak, Yunan halkı bin yılı aşan tarihi boyunca hep bir imparatorluğun içinde oldu. Hellenistik çağ bir istisnadır, orada dahi ulusal bir Yunan devleti yoktur. Daima Roma'nın eyaleti olmuştur. Bizans ise bir Yunan devleti değil, Roma İmparatorluğu'nun doğuda aldığı biçimdir ve asla kendisini Bizans Devleti olarak tanımlamamışlardır, bürün Bizans İmparatorları Roma Ceaser'ı olarak bilinirler.
Ancak Yunan dili bu iki bin yılı bulan süre içerisinde en önemli kültür taşıyıcısı olmuştur. Incil'in dünyasında bir lingua franca'dır; Yunanca sayesinde İsa ve Paulus'un öğretileri bütün Akdeniz'i sarıp sarmalamıştır. Öncesinde bütün bir pagan bilgisi, felsefe ve bilim Yunan dilinde üretilmiştir. 
Demem o ki, bir devletin dili olmak, belli bir alt yapıyı hazırlar, ama bir dilin kültür dili olması için yeterli bir koşul değildir. Devlete sahip olmamak mesele değildir, mesele bir dili konuşan insanların entelektüel kaygılara sahip olup olmadığı meselesidir. Bir öğrencim bana neden Kürtçe ikinc dili olmasın Türkiye'nin demişti bir defa. "Sence o zaman ben hangi nedenle Kürtçe öğrenme arzusu duyabilirim?" diye sormuştum. Kebapçıda sipariş vermek için mi? Ya da Doğu Anadolu'daki muhteşem iş imkanlarından faydalanmak için mi? Ya da Kürtçe üretilmiş bir bilgiye ulaşmak için mi? Bir Kürt edebiyatını takip edip onun gelişmesini sağlayacak bir eğitimli sınıf oluşmuş mudur? Kürt edebiyatı hangi alemde? BDP millet vekillerinin THY uçaklarında Kürtçe anons istemeleri bana doğrusu gülünç gelmişti. Rüştünü ıspat etmeye çalışan ergen çocuklar gibi davranıyorlar, ancak yaşamla ilgili temel mevzuunun ne olduğunu anlamaktan uzaklar. Zira mesele THY uçaklarında Kürtçe anons olması değil, Kürtlerin kaçta kaçının THY uçağından bilet alabilecek durumda olduğu meselesidir.Bence anons da olsun, olmasın demem, radyo da olsun, televizyon da olsun.Ama kendi burjuva sınıfını yaratıp mevcut sisteme eklemlenecek bir oluşumun içindeler. Yapılan şey bu mücadelede devrimci refleksleri lehine kullanmaktan başka bir şey değil. Sonrasında, sanırım sizinle bu konuda hem fikir olmamız mümkün-, kendi içindeki ezilmişlere sırtını dönen bir sınıf oluşacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder